maanantai 19. marraskuuta 2012

Paha yskä.

Surua talossa. Perheen karvainen lapsi, kissa Filemon, joutuu pitkän soutamisen ja huopaamisen jälkeen  lähtemään pois kotoa ainakin kuukaudeksi. Olen itkenyt yhden illan silmät punaisena ja miettinyt muita ratkaisuja, mutta - ei niitä ole.

Viisivuotiaalla on ollut varmaan jo vuoden päivät ihmeellistä on-off-yskää, joka on sittemmin ollut enimmäkseen vain on. Kesällä lääkärissä saatiin Ventoline- ja Flixotide -reseptit kouraan. Lääkäri mainitsi astman tai infektioastman mahdollisuudesta. Saimme myös lähetteen prick-testiin - allergioiden selvittely kuuluu kuulemma aina lasten pitkittyneen yskän tutkimukseen.

Prick-testihän se sitten varsinaisen pommin pudotti. Kaikkein pahimman ihoreaktion aiheutti kissan allergeeni, ja koira ja hevonen tulivat hyvänä kakkosena. Voiko epäreilumpaa olla. Toinen osaa nimetä savannin eläimistön suurin piirtein unissaan, on ikänsä leikkinyt eläinleluilla, ahminut Avara Luonto -ohjelmia telkkarista ja nyt viisivuotiaana sanoo rupeavansa eläintieteilijäksi.

Hyvää lääkärikäynnissä oli, että inhaloitavat lääkkeet lopettivat yskän ihan saman tien. Lääkäri ei kuitenkaan prick-testin tuloksista huolimatta osannut sanoa, onko yskä varmasti eläinpölystä johtuvaa. Tivatessani kissan kohtaloa lääkäri totesi vain, ettei nykyään pidetä ainoana vaihtoehtona kissan pois muuttamista, vaan että siedätys eli kissan läsnäolo voi pitää allergiaa jollain lailla kurissakin. Varsinaiset allergialääkkeet eivät kuitenkaan meille ole avuksi, sillä ne auttavat lähinnä vain silmien kutinaan tai allergiseen nuhaan, joita pojalla ei kuitenkaan ole. On ollut vain yskä. Jota en edes osannut pitää minään allergiaoireena!

Iloa yskättömyydestä on jatkunut vain niin kauan, kuin lääkkeitä on käytetty. Nyt yskä on jo palannut pari kertaa lähes saman tien, kun kuuri on ohjeen mukaan lopetettu. Viimeinen tikki tuli viime viikolla. Lääkkeetön yskätön jakso kesti vain muutaman päivän, ja taas kökistiin ja vinguttiin. Lääkkeet oli pakko ottaa taas käyttöön. Silloin valvoin pitkälle yöhön miettiessäni nopeita ratkaisuja lapseni tukalaan oloon.

Kissan poislähtö jännittää. Loppuuko yskä sinä aikana vai ei? Kuinka hyvin eläinpöly saadaan puunattua meiltä ja onko kuukauden-kahden kissaton aika läheskään tarpeeksi? Mitä jos kissa ei olekaan yskän syy, vaan vaikkapa rakennuspöly ja likaiset ilmanvaihtokanavat? Mitä jos kissattomuus ei paranna yskää, mutta kissa-altistuksen eli siedätyksen katkeaminen laukaisee pahemman kissa-allergian silmä- ja nuhaoireineen?

Eikä siinä vielä kaikki. Jos yskä pysyy poissa ilman lääkkeitä Filemonin ollessa pois kotoa, mutta alkaa uudelleen kissan palattua, ei ole muuta mahdollisuutta kuin etsiä Filemonille kokonaan uusi koti.

Filemon tuli taloon 2007 - samana vuonna esikoisen kanssa.

1 kommentti:

Nanna kirjoitti...

Hei, vieläkö mahdat kurkkailla tänne blogin puolelle. Kiinnostaisi kuulla miten lapsen allergian on käynyt hänen kasvaessa? Meillä lapsella nyt sama yskäoire kissasta ja koirasta. Tosin hän on kolmevuotias,vähän nuorempi kun teidän Lapsi saadessaan allergia diagnoosin. Oma koiramme myös lähti juuri uuteen kotiin, sukulaiselle onneksi. T. Äiti joka pohtii ja murehtii jo tulevaa 😊